Storage tape kan nog jaren mee

Tape behoort tot de oudste data-opslagmedia ter wereld. In 1951 werden er voor het eerst computergegevens op een tape weggeschreven en in 1956 kwam IBM op de markt met een commercieel product voor data-opslag. Sindsdien is de oude vertrouwde magneetband niet meer weg te denken geweest uit het IT-landschap. Maar wat brengt de toekomst voor storage tape, nu we de beschikking hebben over ultrasnelle systemen én over de cloud?De verwachtingen van zakelijke gebruikers en consumenten zijn torenhoog wat betreft de beschikbaarheid van de apps op hun mobiele devices. Ook zijn organisaties veel afhankelijker van het functioneren van hun IT-systemen en de data die daarop circuleren. Er wordt kortom met reden geïnvesteerd in disaster recovery en replicatie om een hoge beschikbaarheid te garanderen.

Data lang bewaren

Mechanismes als site mirroring en instant journaling bewijzen in dat opzicht zeker hun waarde. Ze brengen echter ook een kostenuitdaging met zich mee. Organisaties hechten steeds meer belang aan hun data en bewaren deze veel langer. Een reden kan zijn om er analysemodellen op los te laten en trends of afwijkingen te herkennen. Die behoefte zal met de gestage opkomst van het internet der dingen alleen maar toenemen. Ook vanwege wet- en regelgeving is het noodzakelijk data lange tijd in retentie te houden.

Omdat niet elk stuk data op elk moment dezelfde waarde heeft, buigen specialisten zich al jaren over de vraag hoe deze data te alloceren over de verschillende storagelagen binen de IT-infrastructuur. Waar voorheen het SAN dé plek was voor organisaties om hun primaire opslag en back-ups te organiseren, is de verschuiving richting de cloud van de afgelopen tien jaar evident. Cloudopslag wordt steeds vaker gebruikt voor primaire opslag, als onderdeel van applicaties die ook in de cloud draaien. Cloud-backups van applicaties die in de datacenters draaien zijn inmiddels gemeengoed.

Storage tape voor archivering

Toch is het niet verstandig om álle data te bewaren in cloud-systemen of in volledig gespiegelde omgevingen. Dit veroorzaakt een extra financiële – en beheersdruk, die voorkomen kan worden door bijvoorbeeld eens per maand alle data te offloaden naar tape. Dat zien we bij KPN BCM dan ook steeds vaker gebeuren. Waar traditionele organisaties in de publieke en private organisaties nooit gestopt zijn met het gebruik van storage tape voor hun archivering, ontdekken nu ook steeds meer jonge, digitaal georienteerde bedrijven de waarde van een offline kopie van hun data.

Dat is niet vreemd. Tape is anno 2020 nog steeds het goedkoopste storage-medium en daarnaast bijzonder betrouwbaar. Linear Tape-Open (LTO), ontstaan in de jaren negentig van de vorige eeuw, is momenteel de de facto standaard voor tape-opslag. De huidige standaard is LTO 8, met een opslagcapaciteit van 30 terabyte compressed en 12 terabyte uncompressed. De LTO-tapes gaan 15 tot 30 jaar mee. Het perspectief van LTO is goed; er staan nog tenminste vier generaties in de planning, en LTO 9 wordt in het najaar van 2020 verwacht met 60 (!) terabyte aan compressed storage capacity. Deze karakteristieken zorgen ervoor dat het zeker de moeite loont om te investeren in een tape library en frequent alle data op een magneetband te spoelen. Om primaire systemen te offloaden, uit compliance-overweging, of als last resort tegen een ransomware-aanval.

Bent u op zoek naar een slimme manier om grote hoeveelheden data veilig op te slaan en heb je hierover vragen? We helpen graag om ze te beantwoorden. Neem contact op met ons via bcm-support@kpn.com

Lees ook:
Aanschaf storage tape: fluitje van een cent