Aanschaf storage tape: fluitje van een cent

Tape storage is springlevend. Volgens verschillende marktonderzoekers groeit deze markt nog elk jaar. Die conclusie komt voor ons beslist niet uit de lucht vallen. Bij KPN zien we dat steeds meer klanten onze Media Transport & Storage-diensten (MTS) afnemen. Dat kan gaan om transport en opslag van storage tapes voor dagelijkse of wekelijkse wisselingen, of om de archiefopslag van tapes. We kunnen zelfs de inkoop en levering van de datadragers voor onze rekening nemen. tape-storage.jpg

Een veelvoud aan opties

We hebben voor de opslag van data vandaag de dag de keuze uit een veelvoud aan opties met betrekking tot locatie en opslagmedium. KPN biedt op dit vlak verschillende oplossingen, die tegemoetkomen aan de klantenwens naar korte RTO*- en RPO**-tijden. Deze oplossingen passen prima binnen het huidige tijdsgewricht van digitale transformatie en vervangen voor een deel de traditionele tape storage. Toch zijn er nog steeds voldoende toepassingen, waarvoor tape de beste papieren in handen heeft. Dit heeft onder meer te maken met de kosten per Tb, die bij een LTO8 tape ligt op minder dan € 4 per Tb inkoop.

Tape storage: een goedkoop en veilig alternatief

Voorbeelden hiervan zijn te vinden in de filmindustrie, waar productiebedrijven hun beelden terugzetten op tape, bijvoorbeeld nadat ze storingen hebben ervaren met harde schijven of flash-drives. Ook bij wetenschappelijke experimenten die in een paar microseconden gigantische hoeveelheden data produceren, wordt gebruikgemaakt van de capaciteit van tape en de schrijfsnelheid. Tenslotte wordt in de olie- en gasindustrie tape al jaren gebruikt om waardevolle data vast te leggen, te transporteren en op te slaan. De data is uiterst waardevol, omdat het miljarden kost om deze data, soms letterlijk, boven water/inzichtelijk te krijgen. Daarnaast is er nog een andere, brede, toepassing voor storage tape. De meeste disk- en cloudgebaseerde back-up en recovery-oplossingen staan direct of indirect in verbinding met het internet. Dit betekent dat ze vatbaar zijn voor corruptie van bestanden en - erger nog - voor ransomware (encryptie van bestanden, waarbij tegen betaling de encryptie weer ongedaan wordt gemaakt). Het is van groot belang dat er voor dit soort bedreigingen een alternatieve constructie is ingeregeld in de vorm van een offline en het liefst off-site back-up op tape. Dit opslagmedium is goedkoop, heeft een hoge densiteit en is daarom bij uitstek geschikt om grote hoeveelheden data offline en off-site op te slaan. Door de data terug te zetten vanaf tape van voor het moment van het encryptie van de data of de corruptie van de bestanden, kan veel schade worden voorkomen.

Compleet verzorgd: van transport tot vernietiging

Kortom, KPN BCM ziet nog volop toekomst voor tape storage. Momenteel hebben we meer dan 100.000 tapes in beheer via een volgsysteem, dat de tape back-up en archivering zeer efficient heeft ingeregeld. De klant heeft real-time inzicht in de locatie van de tapes via een beveiligde portal. Voor onze klanten kunnen we dan ook de complete dienstverlening op dit gebied uit handen nemen, van transport tot en met vernietiging. We kopen desgewenst zelfs de tapes voor u in! Dat biedt een aantal voordelen:
  • We kopen groot in, wat resulteert in scherpe prijzen voor onze klanten.
  • U kunt rekenen op een snelle levering, zelfs bij grote aantallen.
  • We kunnen de tapes inclusief gewenste labeling leveren.
  • De tapes worden geleverd conform uw wensen en aansluitend op de bestaande series.
  • U bepaalt waar de tapes afgeleverd worden; direct bij ons datacenter of bij uw eigen locatie.
  • Wilt u weten welke rol KPN BCM kan spelen bij de aankoop van tapes? Neem contact op met ons via bcm-support@kpn.com. Lees ook: Back-up tapes gecertificeerd vernietigen
    *RTO = Recovery Time Objective
    **RPO = Recovery Point Objective