KPN helpt Giro555 bij nationale actiedag

Giro555 Sulawesi
Op 28 september voltrok zich een drama op het eiland Sulawesi. Een aardbeving werd gevolgd door een tsunami en het leed is enorm. Nederland helpt, KPN helpt.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 slaan de handen ineen en organiseren op woensdag 10 oktober een nationale actiedag. Radio en televisie doen de hele dag verslag en schakelen regelmatig met hulpverleners in Sulawesi. Een belpanel zit klaar om de giften te noteren. Ook bij ons in Houten en Almere.

Belpanels via KPN

Giro555 heeft voorafgaand aan de actie contact met KPN opgenomen. Of wij kunnen zorgen dat het belpanel met BN’ers in Beeld en Geluid in Hilversum deze woensdag vanaf 12.00uur goed en onafgebroken te bereiken is. KPN Events ondersteunt vaker bij het aansluiten van ‘belpanels' op locatie, dus daar was snel een bevredigend antwoord te geven: natuurlijk! Voor deze actiedag was er nog een aanvullend verzoek, namelijk of wij ook extra callcenterplekken konden leveren voor 150 vrijwilligers.

Hans van der Heijden, manager Business Continuity: “Ja, dit was voor ons een bijzonder verzoek. Normaal richt ons team zich op de continuïteit van de ICT-omgeving van zakelijke klanten. Klanten die vanwege een calamiteit van het ene op het andere moment uit moeten wijken van werkplek, verbinding, hardware en/of software. Maar dit is een calamiteit van andere orde; een ramp die heel veel mensen ontstellend hard raakt. En dan hoeven wij niet lang na te denken. Het verlies van naasten, van huis en haard, van geloof en vertrouwen. Dat raakt je als medemens. En als wij dan de middelen en mogelijkheden hebben om Giro555 te helpen bij het mobiliseren van alle Nederlanders om te doneren voor dit goede doel… We hebben direct 110 plekken in Houten en 40 plekken in Almere ingericht en aangeboden aan de samenwerkende hulporganisaties.”

De ramp op Sulawesi

Op vrijdag 28 september werd Sulawesi in de namiddag getroffen door een serie aardbevingen, de zwaarste met een kracht van 7.5 op de schaal van Richter. De beving veroorzaakte een tsunami door een aardverschuiving op de bodem van de oceaan. De ramp voltrok zich in het noordwesten van het eiland en verwoestte onder meer een groot deel van de stad Palu. Het officiële dodenaantal nadert de 2.000 en over het lot van circa 5.000 bewoners is niets bekend. De Indonesische autoriteiten vrezen dat er in totaal duizenden slachtoffers te betreuren zullen zijn. De schade is nog niet in alle gebieden in kaart gebracht, maar ongeveer 50.000 mensen zijn ontheemd en 191.000 mensen – waaronder een kwart kinderen – hebben dringend humanitaire hulp nodig.